DETTE WEBSITE ER ET ONLINE-ARKIV OVER DET DANSKE FORMANDSKAB 2012 OG VIL IKKE LÆNGERE BLIVE OPDATERET.

Erasmus-programmet - en europæisk succeshistorie

Europæiske studerende har gennem 25 år pakket deres rygsække og rejst udenlands for at studere i et andet EU-land.

Erasmus Students

Knap 3 millioner europæiske studerende har gennem 25 år styrket fagligheden og fået oplevelser for livet med hjælp fra Erasmus-programmet. Hvert år pakker mere end 200.000 studerende bøger og gå-på-mod i kufferten, og tager på et Erasmus-ophold. Mød to af dem, og hør, hvad de har fået ud af at læse et semester uden for Danmarks grænser

Under det danske EU-formandsskab runder Erasmusprogrammet et skarpt hjørne. Gennem 25 år har den europæiske succeshistorie således sendt studerende til universiteter på tværs af grænserne i Europa.

”En uddannelse du ikke kan læse dig til”

”Erasmusprogrammet har givet mig en uddannelse i europæisk kultur – og den kan du ikke slide dig til på en skolebænk i Danmark”.

Nina på 25 år læser forvaltning på Roskilde Universitet og var for et par år siden seks måneder i Litauen med tilskud fra Erasmus. Hun har let ved at sætte ord på, hvad opholdet har betydet for hende:

”Vi så skudhuller i væggene, der var tilbage fra krigens tid, og blev konfronteret med den nye generation af landets befolkning og de traumer og drømme, der præger deres hverdag – tilsammen har det givet mig en unik forståelse af de kulturelle, politiske og historiske strømninger i Europa.”

”Da jeg kom tilbage til Danmark, valgte jeg at justere mine studieplaner i en mere europæisk retning. På den måde kan man sige, at Erasmus-programmets internationale udsyn kan være en slags ’reality-check’ for os danskere, der måske godt kan leve lidt i vores egen privilegerede andedam.”

Nina mener ikke, at værdien af et Erasmus-ophold kan overvurderes:

”Tag ud, tag ud, tag ud – alle steder i Europa er der noget fantastisk at hente. Man kan sige, at programmet nu i et kvart århundrede har været med til at mobilisere en hel generation af unge europæere.”

Fejring af 25 års succes

Erasmus-programmet er EU-Kommissionens flagskibsprogram og det største udvekslingsprogram på verdensplan. Det har haft stor betydning for de mange studerende, der har været af sted på et studie- eller praktikophold med Erasmus, men også for internationaliseringen og udviklingen af de videregående uddannelsesinstitutioner i Europa.

Det danske formandskab og EU-Kommissionen fejrer Erasmus-programmets 25 års jubilæum med en konference på Europadag den 9. maj 2012. Konferencen sætter fokus på programmets betydning for videregående uddannelse i Europa og på fremtidens Erasmus-program.

På konferencen kommer Erasmus-ambassadørerne fra de 33 lande, der deltager i Erasmus, med deres anbefalinger til fremtidens program. Og repræsentanter fra en række af de uddannelsesinstitutioner, der deltager i Erasmus, og Erasmus-studerende holder oplæg og indgår i diskussioner. 

Erasmus gør det lettere for europæiske studerende at rejse ud

De studerendes stigende lyst til at rejse på tværs af landegrænser stiller krav til fleksibilitet og standardisering blandt de europæiske uddannelsesinstitutioner. Det skal være enkelt at komme af sted og let at få godkendt sit ophold, når man kommer hjem igen. Og så skal den studerende kunne rejse ud med tryghed og sikkerhed for faglig og social kvalitet.

Dermed har Erasmus-programmet været en vigtig drivkraft for et kvalitetsløft inden for hele området – et enkelt og effektivt værktøj til at sikre kvalitet og gennemsigtighed blandt de videregående uddannelser i Europa.

Programmet skærper den internationale appetit

Deborah er 23 år, læser kommunikation på universitetet i Paris og har netop tilbragt et år på RUC som Erasmus-studerende. Hun tøver lidt, når hun skal pege på det allerbedste ved at være Erasmus-studerende.

”Der er jo så meget”, siger hun, men lyser så op:

”Det allerbedste er det internationale miljø, der omgiver en Erasmus-studerende. På mange kurser – især på de forskellige indslusningskurser – samles studerende fra alle hjørner af Europa, og alle smiler og snakker, og er boblende af en fantastisk energi.”

Det var også på et af de kurser, Deborah stiftede bekendtskab med en meget anderledes undervisningskultur, end hun var vant til fra den franske skole.

”Men det var også et af hovedformålene med overhovedet at tage af sted,” pointerer hun:

”Jeg ville opleve et andet uddannelsessystem og en anden måde at leve på.”

Og den internationale oplevelse smager efter mere: Deborah, der er ansat som trainee på den franske ambassade i Danmark efter et Erasmus-ophold i her i landet, er sikker på, at hun ikke har besøgt det sidste europæiske land i denne omgang.

”Jeg skal ikke tilbage til Frankrig lige med det samme. Jeg er sikker på, at der stadig er mange oplevelser og udfordringer, der venter på mig et sted i Europa.”

Se video om Erasmus Programmet

Fakta om Erasmus-programmet

  • I studieåret 2009-10 tog i alt 213.266 europæiske studerende på et udenlandsk studieophold med tilskud fra Erasmus-programmet.
  • Gennem programmets levetid har mere end 2,5 millioner europæere benyttet programmet. Prognoser peger på, at Erasmus-studerende nummer 3 million pakker rygsækken og rejser udenlands i midten af 2013.
  • En typisk Erasmus-studerende er på studie- eller praktikophold i seks måneder i udlandet. Det gennemsnitlige tilskud er EUR 254 (1890 DKK).
  • I forhold til landets samlede antal studerende er Liechtenstein det land, der i perioden 2009-10 havde den største procentdel, der indgik i Erasmus-samarbejdet - nemlig 3,32 procent. Herefter fulgte Malta, Spanien, Østrig og Finland.
  • Erasmus blev etableret i 1987, hvor lidt over 3.000 studerende fra 11 lande (heriblandt Danmark) for første gang tog på et studieophold i et andet europæisk land med støtte fra Erasmus.