DETTE WEBSITE ER ET ONLINE-ARKIV OVER DET DANSKE FORMANDSKAB 2012 OG VIL IKKE LÆNGERE BLIVE OPDATERET.

Gå til nyhedslisten

EU træder i pedalerne på Europadagen

07-05-2012 12:07:00

I anledning af Europadagen bliver der trådt i pedalerne for et grønere Europa

Danmark sætter fart på cykelhjulene i Europas hovedstæder, når Europadagen den 9. maj bliver fejret på grøn manér i hele EU.

Bedsteforældre på cykelkursus i Riga, cykler der mikser smoothies, når pedalerne trædes rundt i Bruxelles og en cykelparade i Warszawas gader med lokale EU-ambassadører, politikere og journalister. Det er blot nogle af de mange grønne begivenheder, danske ambassader har sat i søen i dagene omkring Europadagen den 9. maj.

Under hovedtemaet ”Grøn økonomi - Grøn mobilitet”, skal en lang række aktiviteter være med til at sætte fokus på en grøn omstilling i hverdagen og forhåbentligt få endnu flere af EU’s bor-gere til at støtte den grønne dagsorden og ambitionen om 30 pct. reduktion af EU’s CO2-udledning i 2020.

Europadagen giver lejlighed til at markere EU’s aktiviteter og resultater. I år har det danske EU-formandskab valgt at sætte fokus på bæredygtig transport i mange af Europas hovedstæder, fordi en grøn økonomi er med til at skabe arbejdspladser og sætte gang i økonomien, samtidig med at det forbedrer klimaet og borgernes sundhed”, siger europaminister Nicolai Wammen.

Dansk cykelglæde skal inspirere

I dag udgøres mere end halvdelen af al biltrafik i EU af ture på under fem kilometer. Og hvis disse korte afstande i fremtiden kan dækkes på cykel eller til fods fremfor i bil, vil det skabe betydelige forbedringer for både miljø, klima og den enkelte borgers sundhed. For mange dan-skere er cyklen i dag det primære transportmiddel og mere end 35 pct. af københavnerne cykler til og fra skole eller arbejde hver dag – i mange af de andre EU-lande er cyklen knap så synlig i gadebilledet og derfor skal Europadagens aktiviteter inspirere til grønnere mobilitet fremover.

For at markere Europadagen vil Europaministeren deltage i en happening under temaet ”EU bygger bro” arrangeret i fællesskab med Europabevægelsen på Knippelsbro den 9. maj kl. 8.00. Her vil forbipasserende cyklister og fodgængere have mulighed for at stoppe op på broen til en uformel snak med Nicolai Wammen om EU. Mere end 20.000 cyklister krydser dagligt Knip-pelsbro på vej til eller fra arbejde.

Om Europadagen

Den 9. maj 1950 fremlagde Robert Schuman sit forslag om oprettelse af et organiseret Europa som en forudsætning for opretholdelsen af fred mellem Frankrig og Tyskland. Dette forslag, kendt som "Schuman-erklæringen", anses for at være grundstenen til oprettelsen af det, vi nu kalder Den Europæiske Union. Dette markeres i dagene omkring den 9. maj hvert år med en række aktiviteter i hele Europa.

Kontakt

Rina Valeur Rasmussen, Udenrigsministeriet
Tlf: +45 25 28 37 99, e-mail: rinras@um.dk

Udvalgte aktiviteter arrangeret af danske ambassader i EU’s hovedstæder

Luxembourg
5. maj
Den danske ambassade inviterer i samarbejde med Jazz Danmark til dansk jazz med bandet ”Træben”, der består af fire musikere, som spiller numre fra bandets seneste album ”Push”. Bandet optræder fra kl. 10.30-11.30. Fra kl. 11 kan du kigge forbi den danske stand og se nær-mere på bl.a. danske cykeltraditioner og grøn vækst. Dagen byder desuden på flere typer dans, heriblandt spansk, orientalsk, irlandsk og skotsk dans. Derudover optræder Europaskolens kor fra kl. 14.30–15.00. Sted: Place de Clairefontaine, Luxembourg.

Riga
9. maj
Cykeloptog med deltagelse af den danske ambassadør samt ambassadens ansatte, ministre, de-partementschefer samt kendte cyklister. Oplev Christianiacykler, væltepetre og nye freakbikes. Lær mormor og morfar at cykle. I Vermanishaven er der cykelskole, hvor bl.a. ambassadens yngre medarbejdere vil undervise ældre medborgere i at cykle. Cykelstafet rundt i Rigas gader, hvor der dystes om fine præmier.

Bruxelles
9. maj
Cykelskole for børn med diplomudstedelse, mobilt cykelværksted, cykel smoothiebar med grønne smoothies, cykelbutik med danske cykelgadgets.

12. maj
Åbent hus i Rådsbygningen med ’State of Green’ udstilling, ’smoothie’-cykel m.m.

Nicosia
12. maj
Cykeltur rundt i Nicosia. Startskuddet lyder fra byens centrum og efterfølgende går ruten gen-nem byens større vejen, der i dagens anledning afspærres. Cykelturen arrangeres i samarbejde med Cyprus Cycling Federation.

Warszawa
12. maj
Cykelparade arrangeret i samarbejde med Schuman-foreningen og den lokale repræsentation for Europa-Kommissionen og med deltagelse af blandt andet EU-landenes ambassadører i Polen, politikere og journalister.

Athen
23. maj
Forelæsning af filminstruktør, journalist og cykelforkæmper Mikael Colville-Andersen om, hvorfor Athen har brug for cykelvenlige løsninger og hvordan man kommer i gang med kon-krete (og relativt billige) løsninger.